Copyright 2010-2018. NAVAHO RANCH  Webhosting: TopNet Magyarország Kft.. Webdesign: Sándor Anda
A lovakról
  A western lovak és a western lovaglásra alkalmas lovak higgadtsága és jólneveltsége nem csak a természetükből fakad, vagy kiképzésüktől függ. Ebben nagy része van a természetes tartásuknak is.
  A legtöbb western lovas a lovait nem egyszerű boxban tartja, mint azt általában lótartók teszik, hanem egy szabadabb tartásban. Erre nem csak a ló veleszületett tulajdonságai miatt van szükség, hanem figyelembe véve majdani elvárásunkat a western kiképzéskor lovainknak "lótársadalomban" kell élniük! Ez pozitívan hat a ló pszichéjére, őt erosebbé, nyugodtabbá teszi.
Lótartástechnológia
  A Ranch-en az ún. "félvadménes" tartási formát alkalmazzuk, amelyet a külön karámrendszerek és a nyitott lóbeállók együttese tesz lehetové. A lovak a nap bármely szakában hozzájutnak a friss fűhöz és szénához, a mintegy összesen 10 ha-os legelőn. Váltott legelők, eső esetén pedig egy tíz boxos istálló áll a lovak rendelkezésére.
Túra lovak
  Mivel a lovak a tavaszi fű növekedésével fokozatosan jutnak fuhöz, csökken a kólikaveszély. Az állandó friss levegő és napfény valamint a mozgás megfelelő kondícióban tartja a lovakat. Hozzászoknak a környezetükben előforduló zajokhoz, nyugodtabb idegrendszer és a hőmérsékleti változásokhoz való jobb alkalmazkodás jellemzi oket. Ez a tartásmód a lovak természetes életmódjához hasonlít. Minél inkább lekorlátozzuk ezt, annál több problémával találjuk szembe magunkat. Az ilyen körülmények között élő lovak között az ember szerepe is könnyebben beilleszthető. Így a lovaink nyugodt idegrendszere kifejezetten alkalmassá teszi őket kezdők oktatására, gyerekek lovagoltatására, ezen kívül megbízható túralovak válnak belőlük.
"Én veled vágtázom, tudod hogyan, túl a medvén, és jávorszarvason.
Én veled vágtázom télen és nyáron, ezen a gyönyöru tájon.
Én veled vágtázom, hol nincsen határ, Veled vágtázom, míg csak akarod."
Ember és ló
  Az ember a közelmúltban elhagyta az évezredeken átívelő civilizációs fejlődésének nélkülözhetetlen, leghűségesebb társát, a lovat, hogy gépesített életformájával még inkább győzedelmeskedjen a természet erői felett. E fejlődésnek azonban ára is van. A ló megszűnt életünk szerves része lenni. Az elvesztett társ iránti hiányérzet azonban a legtöbb emberben különös vonzalmat, rokonszenvet ébreszt a lovak iránt. Olyan lényt látnak benne, mely a természetben a harmonikus mozgás, az alkati szépség és a szabadság szimbóluma.